kontortæpper

Tæpper eller linoleum

Du kender godt de der store erhvervsbygninger, der altid blive opført i byens periferi. Det kan være et kæmpe supermarked eller en kontorbygning. Det kan også være en undervisningsanstalt. Måske et hospital. Eller en produktionsvirksomhed.
Måske er du sur over, at erhvervsbygningen skal ligge lige der, hvor kommunen har besluttet. Men det kan du ikke gøre så meget ved, nu. Høringen skete jo for lang tid siden. Beslutningen om at placere byggeriet blev taget. Og nu er du så ved at vænne dig til tanken om, at din udsigt ikke bliver en mark, men et stort kontorbyggeri. Det er til at leve med. Og du kan jo håbe, at arkitekten, der står bag byggeriets tegninger, har tænkt i de rigtige baner: Respekt for det naturskønne område, klimavenligt byggeri og anvendelse af genbrugs- og naturmaterialer.

Arkitekten er årvågen

Jeg kan forsikre dig om, at ja, det har arkitekten gjort. Han – eller hun – er klar over, at mange mennesker i dit lokale område er kede af, at bygningen skal ligge dér. Og at han har udvist størst mulig respekt for den natur, som byggeriet skal ligge i. Og ja, siden der er kommet en ny lovgivning for, hvor meget CO2 udslip en bygning må udlede i løbet af sin levetid, så er der også blevet taget hensyn til det her med materialer, og hvordan bygningen bliver rejst. Hvad, vi ikke ved, er, hvilke materialer, der skal anvendes som gulvbelægning i hele kontorbyggeriet. Det kan da også variere. Fx er det ikke usandsynligt, at der kommer keramiske fliser ind på underetagen og så måske tæppefliser på etagen oven over.

Tæpper eller linoleum?

Det kan også tænkes, at der vil blive brugt linoleum gulvbelægning i stueetagen. Linoleum er jo et meget slidstærkt materiale. Og alle, der skal arbejde i bygningen, skal jo ind via stueetagen. Så det er måske den bedste løsning. Linoleum er nemlig heller ikke så hårdt at gå på, sådan som fliser er. Tæpper kommer der garanteret ikke i stueetagen. Hvorfor ikke? Det skyldes, at vi bor i et land, hvor der er meget nedbør. Fugt fra regn og slud bliver slæbt med ind på stueetagens gulv. Og fugt vil ødelægge tæpperne. De kan blive mugne på nogle steder. De kan blive meget beskidte. Og ja, selvom de er bløde og støjdæmpende, så er erhvervstæpper ikke ideelle på de områder, hvor mange mennesker passerer igennem dagligt. Gættet er, at der vil blive anvendt linoleum. Det er jo faktisk også et naturmateriale – så det skader bestemt ikke miljøet. Og det sparer også på bygningens CO2 regnskab.

Bliver det så et kedeligt gråbrunt linoleumsgulv, der bliver lagt på bygningens stueetage? Ikke nødvendigvis. Linoleum fås jo – i dag – i mange forskellige farver. Det er nemt at skære til mindre fliser. Så der er mulighed for at lege med designs på gulvet – i flere farver og flisestørrelser. Det er nok en opgave, som arkitekten ikke vil bruge så meget tid på, men overlade til en indretningsarkitekt. Det, som arkitekten dog skal sørge for, er, at der er god isolering i gulvene. Derfor vil han nok bruge Thermotec, som også er velegnet til etagegulve.

Renoveringen

Den gamle bevaringsværdige bygning trænger til renovering, hvis den skal overleve og stadig kunne bruges til erhverv. Den ligger meget centralt inde i byens centrum. Og når du passerer forbi den, så kan du se, at entreprenøren allerede har fået sat stilladser op, så håndværkerne kan komme til.

Du har fulgt debatten om, hvordan bygningen skal renoveres. Du ved, at den faktisk tilhører staten. Så du ved også, at den skal renoveres, sådan som lovene foreskriver. Nu er det bare sådan, at fordi bygningen er fredet, så er der grænser for, hvad der kan gøres. Fx så er det ikke muligt at sætte sådan et udvendigt system til solafskærmning op. Men er der noget til hinder for, at der så bliver sat indvendig solafskærmning op? Du ved, de der lameller, der kan drejes så der ikke kastes sollys ind på de ansattes computerskærme.

Særlig solafskærmning til erhvervsbrug

Tja, det er faktisk et godt spørgsmål. Det kommer vel an på, hvad den relevante Styrelse har besluttet. I nogle tilfælde tillades der kun simple gardiner. I andre bevaringsværdige bygninger er der måske lidt større fleksibilitet, når det handler om installering af fjernstyrede gardiner eller systemer til solafskærmning til erhverv.

Nu handler en renovering jo ikke kun om opsætning af ny solafskærmning. Den handler måske også om at sikre at gamle elinstallationer faktisk er tidssvarende. Den handler om at skader i bygningen skal repareres. Der kan være gamle fugtskader på loftet og i taget. Der kan være råd i et gammelt trægulv. Det skal naturligvis udskiftes – og de nye skal beskyttes.

Slidlag på gulvene

Måske er der krav om at forbedre isoleringen i bygningens undergulv. Her skal der måske lægges et helt nyt slidlagsgulv, som vil sikre både god isolering og mindre brug af energi til opvarmning. Det vil da kun være ansvarligt at tillade, at det nye slidlagsgulv kommer til at bestå af både Thermotec og et af de her Estrich slidlagsgulve. At der så måske skal et nyt trægulv ovenpå er da helt ok. Bygningen skal jo fremstå, som den var, da den lige blev opført.

Men der kan blive brug for at lægge et tæppe på den store trappe, der fører op til de forskellige kontorer. Du kender det godt: Der er altid en kæmpe trappe. Ofte lavet af sten. Men fordi folk, der besøger bygningen, falder, så skal trappen være sikker at bruge. Trappetrinene er jo blevet slidt i løbet af flere århundreder. Der er ligesom små hulninger i trinene. Og hvad gør man ved dem? Trappen skal jo ikke rives ned. Og hvordan supplerer og beskytter man udhulede trappetrin? Jo, man kan lægge et beskyttende tæppe på dem. Tæpper kan fastgøres til sten med silikone, der senere kan slibes af. Dette sikrer, at brugerne af bygningen ikke glider på et glat trappetrin. Det beskytter også den gamle trappe. Og ja, i dag kan vi jo få tæpper, der er nemme at holde rene – og som er meget slidstærke. Styrelsen vil dog nok anbefale, at der bliver anvendt et tæppe i en diskret farve, som passer til bygningens udtryk.