dependent, dementia, woman

Teknologi til demente?

Vi er borgere et velfærdssamfund. Og det skal vi være glade for. Vi kan få offentlig, finansiel støtte, hvis vi bliver ramt af ledighed eller bliver syge. Vi kan få forskellige erstatninger – og de offentlige myndigheder vil ofte hjælpe os – fx hvis vi ikke kan tage vare på os selv. Der er dog mange mennesker, som faktisk ikke kan tage vare på sig selv, men de vil ikke flytte til fx en beskyttet bolig – eller på plejehjem. Og her kan det offentlige også hjælpe. Finansielt. Og det gør de offentlige myndigheder ofte, ved at de tilbyder den enkelte person velfærdsteknologiske hjælpemidler, som kan bruges i hjemmet. Det kommer naturligvis an på, hvilket teknologisk hjælpemiddel, personen har brug for.

Offentlig hjælp

Er der måske brug for, at der skal placeres en særlig plejeseng, så kan der bevilges et beløb til køb af den. Den er ikke billig. Men den sikrer, at brugeren selv kan komme ud af den, uden hjælp fra besøgende plejepersonale. I længden kan det være en billigere løsning for det offentlige.

I andre tilfælde, kan det være mindre – og billigere velfærdsteknologiske produkter, som et menneske får brug for. Men, er du ældre og er pensionen lille, så kan det være, at den støtte, som det offentlige kan tilbyde dig, så du fx kan købe en spiserobot, lige gør den lille forskel: Du kan klare spisningen selv. Du behøver ikke at vente på, at der kommer en fremmed person for at hjælpe dig ved frokosttid. Det vil givetvis være dine økonomiske forhold, som afgør, hvor stort et tilskud, du kan få. Det skal du spørge din kommune om. De vil kunne guide dig.

Hjælpemidler til demente

Men, der er også mange små hjælpemidler til demente, som du ikke får støtte til, men som kan gøre livet meget nemmere for dig. Du har måske gigt i hænderne og det kan være svært at håndtere en kniv, når du skal skære salat. Du kan købe en særlig salat hakker. Eller en særlig grøntsagsskærer, som gør det nemt for dig at skære tomaterne i skiver. Den sørger for, at du ikke skærer dig på kniven, og samtidigt kan lave et smukt frokostbord til dig og din mand. Mange af de små køkkenredskaber, som vi ser hos isenkræmmeren, er faktisk små velfærdsteknologiske produkter, som gør livet nemmere – og sjovere – for os. Og ja, måske blev de fremstillet med henblik på en særlig gruppe mennesker, men vi har adopteret dem, fordi de er af god kvalitet og så gør de ofte madlavningen til en leg – fremfor en pligt.

Velfærdsteknologi i hverdagen

Velfærdsteknologi er en del af vores hverdag. Det er dog en meget vigtig teknologi, som mange mennesker virkeligt har brug for. Den – velfærdsteknologien – bruges i alle aspekter af hverdagen: Hygiejne, madlavning, motion og mobilitet, kommunikation og planlægning, mv. Velfærdsteknologiske produkter omfatter alt – lige fra små køkkenredskaber via mindre produkter, der hjælpe os til få motion, til store og rimeligt dyre senge eller toiletkummer, som kan hæves og sænkes. Uanset om de bruges af et menneske med et problem eller ej, så sigter de alle på at gøre hverdagen sikker og nem for os.