Angstanfald

Angstanfald er frygtelige

Har du nogensinde prøvet af få et angstanfald? Sådan som et lyn fra en klar himmel? Hjertet banker alt for hårdt i brystet. Sveden pibler frem – overalt. Pibler – det er en underdrivelse. Sveden driver i stride strømme. Du ryster. Falder måske og kan slet ikke forstå, hvad der sker. Du tror, at du dør. Du dør ikke. Du har en god kollega, som kommer dig til hjælp. Henter et glas vand til dig. Tager dig i hånden og hjælper dig op at sidde igen. Du er forvirret. Får en slurk vand og kan ligesom begynde at trække vejret normalt igen.

Afsted til lægen

Din kollega foreslår, at du tager til lægen. Du har givet alle på kontoret en forskrækkelse. Du lytter til rådet – og lægen konstaterer, at du har haft et angstanfald. Han kan se på dig, at du slet ikke forstår, hvad han fortæller dig om angstanfald. Du hører egentlig heller ikke efter. I dine tanker er du allerede langt længere fremme: Hvorfor får du angstanfald nu? Du er da ikke bange for noget. Ja, der var jo den der uhyggelige oplevelse med trafikulykken, som du blev vidne til. Det var fælt. Og den uendelige følelse af tristhed og magtesløshed, som du følte, da redningsfolkene trak ligene ud af bilerne, kan du faktisk godt mærke endnu. Men det er jo lang tid siden. Så hvorfor får du angstanfald nu?

Bearbejdning af chock

Ja, en forklaring kan være, at du ikke fik hjælp til at bearbejde det chok, som du blev udsat for, da du så ulykken. Det kan godt være, at du synes, at det ville være overdrevet at skulle behandles for at se en grim ulykke. Det er det ikke. Og da du ikke fik tilbuddet om psykologisk hjælp dengang, så har mindet sat sig fast i din bevidsthed. Og det kommer frem i ny og næ. I særlige situationer, som du slet ikke kan forudse. Det er grunden til, at angstanfaldene angriber dig. Og de kan være et tegn på, at du har en ret alvorlig angstlidelse, som du skal have gjort noget ved – hurtigst muligt.

Muligvis er det dødsangst

Om det er en form for dødsangst, du i virkeligheden lider af, kan kun en terapeut afklare. Vi, de almindelige mennesker, som ikke er uddannet indenfor psykologi, skal ikke begynde at lave diagnoser. Men vi kan råde dig til at gøre det rigtige: Opsøg en psykoterapeut, der kan hjælpe dig, fordi det kan ikke være meningen, at du skal lide med frygt for at få flere angstanfald. Og du skal bestemt ikke lide af dødsangst. Det er jo en frygtelig angstlidelse at leve med. Den ødelægger dit liv. En dygtig terapeut vil kunne hjælpe dig. Måske skal I ikke kun kigge på, hvad der skete – eller ikke skete – dengang, du blev vidne til ulykken.

Måske skal I kigge lidt længere tilbage i din historie, for at finde den eller de egentlige rødder til, at du lever med en alvorlig angstlidelse. Det kan tage tid. Det må du være forberedt på. Og så skal du også være forberedt på, at behandling af angst ikke altid er nemt og ligetil.