Sølvfisk

Har du sølvfisk?

Sølvfisk som også kaldes almindelig sølvkræ, og som er i familie med med stort sølvkræ, er et altædende insekt som forekommer i mange danske husstande. Sølvfisk er tiltrukket af stivelsesrige tørvare og fugtige miljøer. Sølvfisk er ikke et farligt insekt, men ligesom mange andre er dens blotte tilstedeværelse nok til at panikke over – for helt køn er den heller ikke. Skadedyret spiser udover stivelse fra madvarer, også skæl og hår samt andet skidt i og nær vandafløbet på badeværelset.

Er i mange hjem

Sølvfisk forekommer som sagt i de fleste husstande men de kan faktisk være et tegn på et større problem såsom en fugtskade. Derfor kan et være nyttigt at få en professionel vurdering hvis du bemærker meget aktivitet fra sølvfisk. Det samme gælder vel ovnfisk, skægkræ og andre skadedyr i hjemmet. Der er mange typer af ovnfisk og sølvkræ så det er ikke altid let at finde ud af hvilken du har på besøg uden at kende til insekterne. Sølvfisk er et lysfølsomt dyr så du vil ofte se dem rende i skjul når lyset tændes. Men hvordan får man de sølvfisk væk. Forestil dig at du har mosegrise eller en muldvarp i haven. Er dette tilfældet vil du aldrig kunne slippe af med problemet ved blot at udbedre den synlige skade. Nej, man skal simpelthen ind til kernen som er sølvfisken og deres livscyklus. Ligesom man ved muldvarp også skal ind og bekæmpe skadedyret direkte.

Ufarlige men irriterende

Sølvfisk og skægget sølvkræ er som nævnt yderst ufarlige for mennesker og vores boliger. Derfor er der alligevel god grund til at få løst problemet – og i hvert fald få vurderet om der er tale om en eventuel fugtskade som tiltrækker sølvfiskene til dit badeværelse. Man bør ikke spilde hjerneceller på at undre sig over f.eks hvor kommer sølvfisk fra, eller hvorfor kommer sølvfisk. Det er i princippet ligegyldigt da de kan forekomme hos alle husstande, og fordi de er ufarlige. Den hurtigste og mest effektive måde at komme dine sølvfisk til livs er gennem din lokale skadedyrsservice. Er problemet ikke særlig udbredt, kan man i første omgang forsøge sig med sølvfisk fælder eller et insektmiddel. På sigt vil man dog møde sølvfiskene igen hvis ikke det behandles ordentligt. Dette skyldes at man ligesom ved mange andre insekter ikke kan komme dem helt til livs uden at komme ind og bryde deres livscyklus hvilket standser formeringen – og på samme tid får man dræbt de levende sølvfisk.